Thursday, February 01, 2007

Antakaa nyt jo ProKarelialle turpiin kun se koko ajan kerjää

ProKarelia on antanut lausunnon Itämeren kaasuputkesta, taatusti pyytämättä, luultavasti myös yllättäen. Kaasuputken todelliset ongelmat eivät ProKarelialle kuulu, ja tätä ei todellakaan kannattaisi tyrkyttää:

Laatokan Karjalan ja Karjalan Kannaksen halki kulkevan maaputken vaikutusten arvioinneista ei ole käytettävissä mitään tietoja. Niiden on katsottu olevan Venäjän sisäinen asia. Tällöin on kuitenkin unohdettu kansainvälisten ihmisoikeussopimusten säännökset (esim. YK:n ihmisoikeusjulistuksen 17. artikla tai Euroopan ihmisoikeussopimuksen 1. lisäpöytäkirja) omaisuussuojasta ja sen pysyvyydestä.

Neuvostoliiton pakottaessa Suomen luovuttamaan Karjalan (sekä Petsamon, osia Sallasta ja Kuusamosta sekä Suomenlahden ulappasaaria) vain raja siirtyi, eivät suomalaisten omistusoikeudet. Siten suomalaiset evakot ja heidän jälkeläisensä yhä omistavat Karjalassa olevat kiinteistöt.

Suomalaisilla on välitön omistajan intressi siitä, kulkeeko maakaasuputki heidän omistamiensa maitten kautta ja mitä se mahdollisesti vaikuttaa maan käyttöön, arvoon ja omien alueiden palautukseen. Luonnollisesti kiinnostavaa on, suoritetaanko maan pakkokäyttämisestä jotain korvauksia.

Suomen valtionhallinnon tulee käynnistää selvitystyö putken vaikutuksista Karjalassa. Ympäristö-, maankäyttö- ym. asioiden lisäksi on selvitettävä putken mahdolliset oikeusvaikutukset. Venäjän tulee korvata suomalaisten omistajien mahdolliset taloudelliset menetykset.


Mikään tuomioistuin ei ole koskaan vahvistanut tätä parin luihun asianajajan peukalostaan imemää soopaa ja se ei tee muuta kuin tuhoaa ProKarelian uskottavuuden rippeitä. Kunpa se nyt ammuttaisiin riittävän arvovaltaisin voimin alas mahdollisimman pian. Ehkä Karjalan palautuksen idea on vielä pelastettavissa, ainakin me voimme todistaa, että moneen kertaan yritimme varoittaa tästä hölmöilystä.

Itse Karjalan palautuksen kannalta kaasuputki ei liene ongelma. Putki kuljettaa kaasua Venäjältä EU-maihin, ja Venäjän luulisi vain olevan tyytyväinen, jos osa siitä siirtyy jonkin EU-maan huoleksi. Suomi ei tietenkään haastaisi riitaa sekä Venäjän että EU:n kanssa haittaamalla kaasukauppaa mitenkään.

No comments: