Sunday, February 25, 2007

Lisää vastauksia kysymyksiin

- Miten Venäjä voi luottaa siihen, että kaikki sen tällä hetkellä alueella oleva omistus on suojattu eikä Suomi ala missään vaiheessa verottaa eikä kansallistaa venäläistä omistusta? (Kaasuputki, öljysatamat!!!)

Tämäntyyppiset asiat on kirjattava selkeästi palautussopimukseen. Venäjä on joka tapauksessa sen verran vahva, että Suomelle ei tulisi mieleen olla noudattamatta sopimuksia.


- Miten Suomi käytännössä varmistaa Pietarin puolustuksen, joka Venäjälle on tietysti tärkeä asia? Tulisiko Pietarin puolustaminen osaksi Suomen vastuulle? Olisiko tämä osa win-win sopimusta? Tulisiko Suomen puolustusvoimien järjestää säännöllisesti Pietarin puolustamiseen liittyviä harjoituksia? Kuinka tiiviiksi Suomen ja Venäjän puolustusvoimien yhteistyötä tulisi teeman ympärillä kehittää?

- Edelliseen liittyen: miten Venäjä voisi tositilanteessa luottaa siihen, että Suomi todella osallistuisi Pietarin puolustamiseen mahdollista lännestä tulevaa uhkaa vastaan?

- Edelleen edelliseen liittyen: Tulisiko Suomen ja Venäjän solmia erillinen oma sotilasliittonsa, joka samalla estäisi Suomen NATO-jäsenyyden? Varmasti Venäjä haluaisi jotain tällaista osana win-win sopimusta?

Nykyaikaisessa sodassa Pietari ei olisi mikään kovin oleellinen asia. Hyökkäys Pietaria vastaan silloin, kun Venäjän strategiset aseet ovat vielä käyttökelpoiset, olisi todella huono idea. Hyökkäys Pietaria vastaan silloin, kun Venäjällä ei ole enää strategista iskukykyä, olisi tarpeetonta vaivannäköä.

Jos Karjalan palautuksesta pystytään neuvottelemaan rehellisesti ja avoimesti, näistä asioista sopiminen ei ole kovin vaikeaa.

- Miten Venäjä voi luottaa siihen, että kaikki sen tällä hetkellä alueella oleva omistus on suojattu eikä Suomi ala missään vaiheessa verottaa eikä kansallistaa venäläistä omistusta? (Kaasuputki, öljysatamat!!!)

Kaikki nämä asiat on eksplisiittisesti kirjattava palautussopimukseen.

- Kuinka paljon etuja Suomi olisi valmis tarjoamaan Suomessa toimiville venäläisyrityksille osana win-win sopimusta? Voisiko Suomi ostaa venäläistä maakaasua esim. 150% hinnalla maailmanmarkkinahintaan verrattuna? Antaisiko Suomi Gazpromin myydä energiaa suoraan suomalaisille kuluttajille? Sitoutuisiko Suomi rakentamaan puunjalostusteollisuutta Venäjälle osana win-win sopimusta? Suostuisiko Suomi myös tähän merikaapelihankkeeseen? Antaisiko Suomi seuraavat ydinvoimalaurakkansa Atompromille?

Suomi ei voi sitoutua tekemään huonoa bisnestä. Suomi voi, ja sen pitää, sitoutua tekemään hyvää bisnestä yhteistyössä Venäjän kanssa.

No comments: