Saturday, February 24, 2007

Syväporausta historian roskatynnyrissä

Tässä blogissa on ennenkin mainittu eräs Pietarissa asuva suomalainen sosiologi, jolla on oma instituuttikin. Jo aikoja sitten on uudisoitu, että instituutti on julkaisemassa kirjan Suomi ilman naamiota. Tietenkään kukaan ei kuvittele, että yhtäläisyys Otto Wille Kuusisen samannimiseen kirjaan olisi pelkkä sattuma. Yllätys oli sen sijaan se, että kysymys on todellakin vain uusintapainoksesta. Takakannessa kerrotaan, että kirja todisti, että kynä on miekkaan mahtavampi, ja että Suomen valtaapitävät eivät koskaan toipuneet kirjasta.

Suomesta epäilemättä löytyy ihmisiä, jotka pystyvät lukemaan mainittua kirjaa naama vakavana. Ei kuitenkaan kovin montaa; Puolilla varmaan on jo kyseinen kirja ja loput saisivat sen lähimmästä divarista jos haluaisivat. Venäjältä löytyisi varmaan enemmän kiinnostuneita, mutta he tuskin osaavat suomea. Vaikea kuvitella suomenkielisen painoksen tarkoitukseksi muuta kuin venäjänkielisen painoksen uskottavuuden lisääminen (jos venäjänkielistä painosta ei olekaan, koko juttu menee täysin absurdin puolelle).

Oleellinen kysymys on siis, mitä Suomesta kohdistuvaa uhkaa vastaan kirja on suunnattu. Tietenkään meillä ei ole taskussa mitään jolla pystyisimme uhkaamaan Venäjää sotilaallisesti, ei NATO:n kanssa sen enempää kuin ilmankaan. Ainoa asia, jolla oikeasti voimme uhata Venäjää, on nimenomaan Karjalan rauhanomainen palauttaminen neuvotteluteitse yhteisymmärryksessä kummankin maan kanssa. Tätä uhkaa on ei pidä yrittääkään vaihtaa isompiin mutta epärealistisiin uhkiin.

No comments: