Sunday, July 02, 2006

Vaihtoehdot

On tunnustettava tosiasiat: Karjalan takaisin saamiseksi ei ole olemassa varmoja, nopeita ja tehokkaita keinoja. Tähän mennessä esitetyt menetelmät edustavat neljää eri peruslinjaa, joissa jokaisessa on omat heikkoutensa.
1. Sotilaallinen ratkaisu - Karjala takaisin väkisin asevoimalla. Ei näytä realistiselta mahdollisuudelta, Venäjä on kuitenkin edelleenkin suurvalta, jolla on valtava ylivoima sotilaiden ja aseiden määrässä - ja vielä ydinase käytössään. Yksin ei Suomi pysty pakottamaan Venäjää sotilaalliseen ratkaisuun, aseveljeksi tarvittaisiin vähintään Yhdysvallat tai Kiina. Mahtaneekohan niitä kiinnostaa? Sitä paitsi eivät suomalaisetkaan halua sotaa, pitäisi ensin tehdä Suomessa vallankaappaus ja perustaa diktatuuri. Ei vaikuta ollenkaan täysijärkiseltä touhulta.
2. Juridinen ratkaisu - Karjala takaisin kansainvälisen oikeuden päätöksellä. Vaikka asia otettaisiinkin käsiteltäväksi ja vaikka tuomio olisikin Suomelle myönteinen, ei Venäjää kuitenkaan voitaisi pakottaa palauttamaan Karjalaa. Kuka sen tekisi? Virallinen Suomi ei edes pidä Karjalan kysymystä avoimena, vaan katsoo että Suomella ei ole mitään aluevaatimuksia. Jos siis Suomi valtiona haluaisi haastaa Venäjän oikeuteen, edellyttäisi se ensin suuria poliittisia muutoksia Suomessa.
3. Soluttautumisratkaisu - Karjala takaisin vaikka talo kerrallaan. Jos tarpeeksi monet suomalaiset hankkisivat omistukseensa kiinteistöjä ja maata Karjalasta ja jopa muuttaisivat sinne asumaan, saataisiin Karjalaa suomalaistettua. Miksipä ei, ongelmana vain on että Karjala pysyisi edelleen osana Venäjää. Tietysti on mahdollista että joskus tulevaisuudessa riittävästi suomalaistunut Karjala olisi helpompi liittää takaisin emämaahan, esimerkiksi jos asiasta pidettäisiin kansanäänestys. Todennäköisesti Venäjä kuitenkin vastustaisi tällaista suomalaistamista ja asettaisi jo hyvissä ajoin kaikenlaisia rajoituksia.
4. Neuvotteluratkaisu - Karjala takaisin yhteisymmärryksessä venäläisten kansa. Pitkä ja vaikea tie. Ensinnäkin pitäisi neuvotteluhalukkuutta löytyä sekä Suomelta että Venäjältä; niin kauan kun molemmat osapuolet katsovat ettei rajaepäselvyyksiä ole, ei ole mitään neuvoteltavaakaan. Kunhan vain saataisiin Suomessa tarpeeksi poliittista tahtoa Karjalan palautuksen taakse, voitaisiin sopivien poliittisten suhdanteiden vallitessa Venäjällä hyvinkin saada neuvottelut käyntiin.

No comments: