Friday, March 31, 2006

Mitä enemmän vakuutat, sen vähemmän vakuutat

KareliaForumilla on jo pitkään vaikuttanut myös eräs itäisen naapurimaamme asukas, valitettavasti lähinnä trollitasoinen vaikkakin toki mielenkiintoisempi kuin forumin suomalaiset trollit. Nyt kyseinen henkilö on julkaissut artikkelin venäläisessä Karelia-lehdessä. Valitettavasti en osaa venäjää (lupaan opetella, jos Karjalan palautus alkaa näyttää todennäköiseltä), joten on turvauduttava forumilla julkaistuun
Babelfishillä tehtyyn käännökseen, joka on suhteellisen ymmärrettävä. Suoraan sanottuna artikkeli on historioitsijan kirjoittamaksi todella tasoton, kaikki vähänkin kiusallinen on sivuutettu. Suomen ja Venäjän Karjala sekoitellaan surutta eikä Suomen Karjalan historiaa käsitellä. Sotiin viitataan vain ohimennen, niissä olisikin paljon kiusallista. Kekkosen toimintaa Suomen ja Neuvostoliiton hyvien suhteiden puolesta ylistetään mainitsematta ollenkaan sitä, että Kekkosen suurena unelmana oli kruunata valtiomiehenuransa Karjalan palautuksella. (Tästä on annettava tunnustus Kekkoselle vaikkei miestä muuten rakastaisikaan. Toisaalta on ehkä kuitenkin hyvä ettei Kekkonen onnistunut, Neuvostoliiton aikana palautuksen poliittinen hinta olisi saattanut olla liian hirveä.)

Kiinnostavampaa kuin artikkelin kyseenalainen sisältö on se, että se on ylipäänsä kirjoitettu. Siinä suhtaudutaan Karjalan palauspyrkimyksiin paljon vakavammin kuin mihin suomalainen todellisuus antaisi aihetta. Taustalla olisi varsin helppoa nähdä huolestumista ja epävarmuutta. Tuskinpa niiden aiheuttajana voi olla sotilaallinen uhka Suomesta. Todella harva suomalainen on niin pönttö ettei tajuaisi sodan Venäjää vastaan sisältävän kestämättömiä terveysriskejä, ja kirjoittajan pitäisi olla vielä paljon pöntömpi ollakseen tajuamatta tätä. Parhaalta selitykseltä tuntuisi täällä jo ennenkin esitetty: Torjuttava uhka tulee Venäjän itsensä sisältä.

No comments: