Sunday, March 12, 2006

Antisemitismiä

KareliaForumin lemmikkitrolli on iskenyt jälleen. Kommentoimme, koska satumme ihan oikeasti tietämään asiasta jotain. Emme toki halua kiistää sitä, että Suomessa oli sotien välisenä aikana antisemitismiä. Miksipä Suomi olisi silloin ollut erilainen paikka kuin kaikki muut maailman paikat kaikkina muina aikoina? Haluamme vain demonstroida sitä, miten kätevä on blogi, joka ei salli kommentteja. Sen avulla voimme kommentoida trollia ilman että ruokimme sitä rupeamalla oikeaan 'keskusteluun' sen kanssa.

Emme siis yritä väittää, että Suomessa ei olisi ollut lainkaan antisemitismiä. Esimerkiksi 1933 erittäin suosittu suojeluskuntakomppanian päällikkö sai juutalaisuutensa takia osan miehistöä vastaansa. Kuitenkin
1935 Suomen yleissionistien äänenkannattaja Hatikwah julisti:"Me Suomen juutalaiset olemme ja pysymme Suomen kansan, suomalaisen kulttuurin ja suomalaisen synnyinmaan uskollisena osana. Olemme valmiit taistelemaan uskollisesti rinta rinnan suomalaisten veljiemme kanssa, vuodattamaan verta ja kuolemaan sen maan puolesta, jota kutsumme omaksemme." Viipurin seurakuntaan kuului noin 300 juutalaista, jotka menettivät kotiseutunsa samalla tavalla kuin kuin muutkin karjalaiset, jopa seurakunnan arkisto tuhoutui sodassa. Talvisodassa kaatui 15 juutalaista sotilasta ja Jatkosodassa 8. Jatkosodan aikana Syvärillä toimi jopa juutalaisten sotilaiden kenttäsynagoga. Jotkut juutalaiset, kuten kapteeni Salomon Klass ja eräs Tilkassa työskennellyt lotta olisivat saaneet korkeita saksalaisia kunniamerkkejä, jos olisivat suostuneet ottamaan ne vastaan.

No comments: