Wednesday, April 01, 2015

Kuka tappoikaan Nemtsovin II?

Kuten on tullut mainittua jo aikaisemmin, Boris Nemtsovin murha on aiheuttanut hämminkiä Venäjälläkin. Uusimmassa Kansan ääni -lehdessä NKP:n pääsihteeri hämmentää vähän lisää:


Kremlin propaganda tukee epävirallisesti versiota siitä, että Nemtsovin murhan takana olisi CIA - amerikkalaiset halusivat mukamas horjuttaa tilannetta Venäjällä ja siihen tarvittiin sakraaliuhria, jonka kuolema olisi yhtenäistänyt opposition.No mikäs siinä: Nemtsov sopi todellakin sakraaliuhrin osaan. Toisaalta hän oli hyvin tunnettu henkilö ja toisaalta hänellä ei ollut mitään todellista vaikutusvaltaa ja näin ollen ”värillisen vallankumouksen” asia ei olisi siitä kärsinyt. Sanon jopa enemmänkin: Nemtsovin murha todellakin yhtenäisti opposition. Nemtsovin muistomarssiin osallistui noin 50000 ihmistä. Näin suurta määrää markkinafundamentalisteja ei ole Moskovassa eikä edes koko Venäjällä. Jakamatta Nemtsovin näkemyksiä marssin osanottajien perusosa osoitti siten protestinsa nykyistä valtajärjestelmää vastaan.Ongelmana on kuitenkin se, että tuskinpa USA on tällä hetkellä kiinnostunut Putinin syrjäyttämisestä. Viime aikoina Putin on jatkuvasti osoittanut tahtoaan tulla länttä vastaan ja toisaalta Washingtonista kuuluu ääniä, jotka puhuvat siitä, että Putinin jälkeen valtaansaattaa nousta vaikuttaja, joka alkaa toteuttaa entistä tiukempaa politiikkaa (eli erotuksena Putinista alkaa teoilla eikä vain sanoilla puolustaa Venäjän etuja).
---
Juuri tästä syystä minä oletin heti, että se oli jokin kansalliskiihkoinen ryhmä, joka yksinkertaisuudessaan uskoi viralliseen propagandaan ja päätti eliminoida ”Venäjän päävihollisen”. Myös paljon eksoottisempi versio on mahdollinen, kun tietyt hullut ääripatriootit päättivät siten kostaa Putinille ”Novorossijan petoksen”. Mutta kyseiselle ryhmälle sellaiset ajatukset ovat liian vaikeita, joskin heitä voitiin siinä asiassa neuvoa. Ehkä tässä murhassa ei tilaajia ollutkaan, mutta amatöö rimurhaajilla saattoi olla korkeita suojelijoita.
---
Joka tapauksessa Nemtsovin murhan myötä niin kutsuttu putinilainen ”vakaa tilanne” on perusteellisesti horjunut. Talouskriisin jälkeen Venäjä on ajautumassa myös poliittisten koettelemusta kauteen.

Enemmän ja enemmän alkaa näyttää siltä, että Putin on päästänyt irti jotain jota ei voikaan hallita. Odotamme mielenkiinnolla jatkoa. 

2 comments:

Anonymous said...

"erotuksena Putinista alkaa teoilla eikä vain sanoilla puolustaa Venäjän etuja..." WTF?

Anonymous said...

Tuossa joskus mainitsinkin että saataa tulla putinia viellä ikävä, jos valtaan tuleeki pahempi tyyppi, putinissa on se hyväpuoli ainaki että tietää suunnilleen millanen on ..