Sunday, March 01, 2015

Entä jos Stratfor on oikeassa?

Aihetta on aikaisemmin käsitelty tässä blogissa täällä ja täällä, mutta sillä on taas ajankohtaisuutta. Stratforin ennustuksesta keskusteltiin mm. lauantain iltsarissa, mutta kommenteissa sen enempää puolesta kuin vastaankaan ei ollut pahemmasti järkeä.

Karjalan tasavalta ja luovutettu Karjala menevät niin suomalaisilla kuin Stratforillakin iloisesti sekaisin. Suurin osa Karjalan tasavallasta ei ole ikinä kuulunut Suomeen eikä siksi voi liittyä siihen 'takaisin'. Tärkein, vaikka ei kaiketi suurin, osa luovutetusta Karjalasta, Viipuri, Käkisalmi ja Kannas, taas ei kuulu Karjalan tasavaltaan. Jos Karjalan tasavalta joskus tulevaisuudessa julistautuu itsenäiseksi ja haluaa jonkinlaista liittoa Suomen kanssa, Suomen kiinnostusta lisäisi oleellisesti, jos Viipuri ja Käkisalmi olisivat mukana. Suomalaisten taas olisi syytä tajuta, että tuossa tilanteessa Suomi neuvottelisi suvereenin valtion kanssa liitosta, se ei olisi ottamassa revanssia viime sodasta. Vaatimukset nykyasukkaiden karkottamisesta tai kuvitellun omaisuuden palauttamisesta pystyisivät tuhoamaan neuvottelut ja maailmanhistoriallisen tilaisuuden. Asiassa olisi syytä ottaa järki käteen ASAP, koska Venäjän stabiilius saattaa olla lopullisesti horjumassa. Nemtsovin murhasta voi seurata aivan  mitä hyvänsä. CIA:n ja Mossadin syyttäminen ei tule auttamaan Putinia; niihin selityksiin uskovat niin Venäjällä kuin lännessäkin vain ne, jotka joka tapauksessa uskovat vaikka Putin sanoisi sanoisi kuun olevan juustoa.

2 comments:

Anonymous said...

Aika huonoo pelisilmää on antaa oppositiolle marttyyri nirhauttamalla kaveri ?
Tämän blogin pitäjä ei tunnu vastaavan koskaan kelleen mitään ?

Karjala takaisin said...

Itse pitäisin todennäköisimpänä syyllisenä jotain Putinia radikaalimpaa tahoa, Duginin tai Kadyrovin kannattajia tms. Jotain, joka vihasi Nemtsovia ja salaa pitää Putiniakin petturina.