Thursday, January 26, 2012

Sotasyyllisyys: tumputi tumputi, runks runks

ProKarelia on taas kiusannut presidenttiehdokkaita kysymyksillä. Tällä kertaa Karjalan palautukseen ei viitattu mitenkään (Siitä kysyi Iltis, ja allekirjoittanut on jo äänestänyt vastauksen mukaisesti). Kysymys on taas iänikuisesta sotasyyllisyystuomioiden purkamisesta:

1. Haluatteko Te pitää edeltäjänne Risto Rytin perustuslain vastaisesti tuomittuna?
2. Haluatteko Te olla tuomitun ja sotasyyllisen maan presidentti?
3. Kuluuko ns. sotasyyllisille poliittisen rehabilitaatio vai tuomioiden purkaminen?
4. Mitä Te aiotte tehdä perustuslain vastaisten sotasyyllisyystuomioiden osalta?

Kysymysten sävy on sellainen, että saman tien olisi voinut kysyä, ovatko ehdokkaat jo lopettaneet äitinsä lyömisen.

Vuonna 1946 presidentti Ryti ja seitsemän muuta poliittista johtajaa tuomittiin sotasyyllisinä ankariin vankeusrangaistuksiin. Tuomioita ei ole purettu, vaikka ne ovat silloisen hallitusmuodon ja nykyisen perustuslain vastaisia.

Sotasyyllisyyslaki oli hallitusmuodon kieltämä taannehtiva laki. Tuomioistuin oli kielletty erityistuomioistuin. Ei noudatettu syyttömyysolettamaa. Osa tuomareista oli syytettyjen julkisina vihamiehinä jäävejä. Oikeudenkäynti ei noudattanut rikosprosessin perusvaatimuksia. Oikeuden tuomareihin kohdistettiin voimakasta ulkopuolista painostusta.

Korkein oikeus (1945 ja 2008), Oikeuskansleri (1992), oikeusministeriön toimikunta (2010) ja lukuisat oikeusoppineet ovat vahvistaneet tuomiot perustuslain vastaisiksi.

Tästä ei ole koskaan ollut mitään epäilystä. Siksi tuomiot perustuivat lakiin, joka oli säädetty perustuslain säätämisjärjestyksessä, ja ne voisi kumota vain ja ainoastaan samanlaisella.

Silti poliittinen johto ja korkeimmat oikeustahot ovat estäneet tuomioiden uudelleen käsittelyn ja purkamisen. On vedottu siihen, etteivät tuomitut menettäneet kunniaansa. Syytetyt tuomittiin vankeuteen, heidän kunniaansa tuomioistuin ei ottanut kantaa.

Syytetyt myös vapautettiin, viimeinen (Ryti) yli 60 vuotta sitten, ja viimeinen heistä (Rangell) kuoli 30 vuotta sitten. Tuomion purkamisella tuskin on heille merkitystä. Onko sitten kenellekään? Jos joku pitää sotasyyllisinä tuomittuja oikeasti rikollisina ja Suomea oikeasti syyllisenä sotiin, muuttaisiko hän mieltään? Ei taatusti. Olisiko Karjalan palautus jollain tavoin riippuvainen sotasyyllisyystuomioista. Ei taatusti.

No comments: