Wednesday, January 18, 2012

Karjala ja Elsass

Mikä estää tekemästä Karjalasta uutta Elsassia? Muun muassa tällaista visiota virittelivät presidentti Tarja Halonen ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin Halosen jäähyväismatkalla Venäjälle.

Elsass-kuvio nousi esiin, kun Halonen kertoi Putinille tiistaina, että suomalaiset ostaisivat Venäjältä kiinteistöjä, jos se olisi helpompaa.

Putin kehotti Halosta näyttämään suomalaisille esimerkkiä, ja Halonen vastasi, että "sovittu".

Valmista ostosuunnitelmaa Halosella ei vielä ollut. Hän kuitenkin vitsaili, että kiinteistön osto on hyvä ajatus, jos sillä saadaan Suomen ja Venäjän välinen raja-alue kapeammaksi.

Tulevaisuuden malliksi noussut Elsass (nyk. Alsace) on Saksan ja Ranskan välistä raja-aluetta, jolla on kiistelty ja käyty sotia, mutta jolla elämä on kuitenkin jatkunut koko ajan.

Mallin mukaan myös Suomen ja Venäjän välillä voisi olla mahdollisimman matala raja, jonka molemmin puolin ihmiset pystyisivät toimimaan ilman, että olisi kovin tärkeää, kummalla puolella ollaan. Yhteiskuntien erilaisuuden takia malli kuitenkin vaatisi paljon.

Täytyy miettiä myös pitkän aikavälin asioita rajan madaltamiseksi, Halonen sanoi.



Jälleen jotakin, josta pitäisi yrittää ottaa kiinni. Se voisi pitkän päälle, sen jälkeen, kun Venäjän nykyinen suunta on vaihtunut, johtaa Karjalan palautukseen. Karjalan palautukseen siinä mielessä, kuin sitä on kaavailtu tässä blogissa. Ei v. 1939 Karjalan restituutioon, joka ei nykymaailmassa olisi millään tavalla mielekäs. Varsinkaan ei omaisuuden restituutioon evakoiden lapsenlapsille tai sotakorvausten palauttamiseen. Niiden vaatiminen olisi varma tapa saada sekä Suomi että Venäjä unohtamaan koko jutun. Siksipä ei ole toivoa, että ProKarelia käyttäisi tilaisuutta saada kenkänsä palautuksen oven väliin, vaan se tulee varmasti lähipäivinä dissaamaan tämän aloitteenpoikasen. Toivottavasti kukaan ei enää viitsi kuunnella ProKareliaa.

2 comments:

Anonymous said...

Hei!

Yritin etsiä jotakin Suomi-Karjaseura ry:n sivua sitä löytämättä, mutta päädyin blogiisi. Olen joutunut näihin kuvioihin erästä sukututkimusta tehdessäni. Haluaisinkin kysyä sinulta, että lasketaanko Terijoki ennen Venäjän vallankumousta 1917 alueisiin, joista puhutte kun Karjalaa halutaan yhdistää Suomeen?

Tiedätkö mistä saisi tietää, missä jonkun tietyn henkilön talo on siellä sijainnut? Entä onko metsänomistajista jotain tietoa?Onko jotakin rekisteriä ehkä ja missä?

Onko sinulla tiedossa ketään henkilöä, joka pyörittää Karjalaan liittyviä asioita, sillä kovin anonyymiltä koko touhu tuntui kun Googletin aihetta?

Minulla ei ole mitään syytä kysellä mitään anonyymisti, mutta kun en tiedä kuka olet tämän blogin pitäjä ja miten sinuun saisi yhteyttä? Tänne blogikommenttiin en nimeäni ja yhteystietojani halua ainakaan näin äkkiseltään esille.

Kiitos etukäteen jos vaivaudut vastaamaan minulle. Terveisin, eräs anonyymi, joka ei tiedä lasketaanko tietyt henkilöt myös karjalataustaisiksi...

Karjala takaisin said...

Terijoki ennen Venäjän vallankumousta??
Terijoki on toki osa luovutettua Karjalaa ja sen palautus oli kiva juttu. Toisaalta se on kovin lähellä Pietaria, siellä on suuri venäläisväestö ja se on kuitenkin suomalaisille vähämerkityksellinen verrattuna esim. Viipuriin. Niinpä sen jääminen mahdollisen palautuksen ulkopuolelle tuntuisi melko todenäköiseltä.

Terijoki-seura löytyy kyllä netistä ja sieltä luulisi löytyvän tietoa.

http://www.terijoki.fi/seura/