Thursday, September 24, 2009

Merivaltaushölmöilyn odotettu loppu

Hallitus ei myönnä lupaa Nord Streamin kaasuputkihankkeen kapulointiin tarkoitetulle kaivosvaltaukselle.
---
Kaivosviranomaisen mukaan lupaa ei pidä myöntää, koska valtaushakemusta ei ole tehty kaivostoimintaa varten vaan muissa tarkoituksissa.


Päätös on täysin linjassa KHO:n ennakkopäätöksen kanssa, jonka ProKarelian puuhamies itse antoi:

Kaivosvaltaushakemus oli tehty ajankohtana, jolloin valtaushakemuksen tekijän julkisesti vastustama kierrätyskeskushanke oli jo ollut suunnitteilla. Valtaus kohdistui kierrätyskeskusta koskevan asemakaavaehdotuksen ydinalueelle, pääosin jätteenkäsittelyn korttelialueelle. Vaikka hakija oli kertomansa mukaan valinnut valtauksen kohteen geologin avustuksella, hän ei ollut esittänyt selvitystä mainitsemistaan, asiassa merkityksellisiksi katsomistaan 1960-luvulta lähtien suoritetuista geologisista tutkimuksista, havainnoista ja löydöksistä. Hakijan esittämät seikat kaivoskivennäisten olemassaolon otaksunnan tueksi olivat näin jääneet puutteellisiksi ja yleisluonteisiksi.

Olosuhteet kokonaisuudessaan huomioon ottaen oli ilmeistä, että valtausta ei ollut tehty kaivoslain 12 §:n mukaisen valtausoikeuden käyttämistä varten, vaan muussa tarkoituksessa kuin mihin valtaus kaivoslain mukaan on käytettävissä.

On oikeasti hyvä, ettei kaivoslakia anneta väärinkäyttää sen enempää kiristykseen kuin nimbyilemiseenkään. Hölmöily ei taatusti parantanut Karjalan palautuksen uskottavuutta. Ainoa voittaja oli mukana huseerannut asianajaja, joka sai palkkionsa eikä poikkeuksellisesti tällä kertaa (ainakaan vielä) varoitusta asianajajaliitolta. Yritetäänköhän seuraavaksi tavalliseen tapaan häiriköidä EIT:tä?


3 comments:

Nimierkki said...

"Yritetäänköhän seuraavaksi tavalliseen tapaan häiriköidä EIT:tä?"

Eihän tämä nyt suinkaan vasta ohi ole, vasta ensimmäinen odotettu päätöshän tässä vasta tuli. Seuraavaksi mennään oikeuteen valittamaan ministeriön päätöksestä ja Saksi jo laskeskelee kuinka kalliiksi tämä Nord Streamille tulee (ks. Saksin blogi US:ssa).

Karjala takaisin said...

KHO:n ennakkopäätös on jo olemassa, joten Suomen oikeuslaitoksessa tie on suunnilleen loppuun kuljettu.

Juha Molari Юха Молари said...

En ole tämän kirjoittajan kanssa ollut montaa kertaa samaa mieltä sattuneesta syystä, mutta nyt hänen analyysinsä oli lyhyydestään huolimatta terävä ja lausun sen jälkeen: Aamen!