Tuesday, April 21, 2009

Ria Novosti mainitsee Karjalan palautuksen

Helsingin sanomat uudisoi Ria Novostin kirjoituksesta Venäjän ja Suomen suhteista, myös Karjala mainitaan:

Jutun mukaan Suomen eduskunta yrittää säännöllisesti suostutella hallitusta aloittamaan neuvottelut Karjalan palauttamisesta. Asia jää kuitenkin keskustelun asteelle.

Palautusta on itänaapurin johtajille usein ehdotettukin. Nikita Hruštšov sanoi Urho Kekkoselle suoraan ei, ja Boris Jeltsin taas joutui suurempien kriisien pyörteisiin. Kolmannen kerran asiaa pohdittiin 1999, mutta silloinen ulkoministeri Tarja Halonen totesi eduskunnalle, ettei Venäjä ole halukas neuvotteluihin, uutistoimisto kertoo.

Karjalan palauttamisen esteiksi Ria Novosti luettelee Karjalan venäläisväestön asuttamisen, hankkeen valtavat kustannukset, ulkopoliittiset ristiriidat sekä lisäksi sen, että alueella on nykyään Venäjälle tärkeät Uuraan ja Koiviston öljysatamat.


Mielenkiintoista, että sävy on oikeastaan tavallaan myönteinen. Nuo ylläkuvatut ongelmathan ovat toki olemassa, mutta niille on löydettävissä hyvällä tahdolla ratkaisu. Sellaistahan olemme yrittäneet hahmotella palautussuunnitelmassa.

Joka tapauksessa Venäjältä näyttää löytyvän täysipäisempää porukkaa kuin nämä kotimaiset antifasistit; outoa ja hirveää olisikin jos ei löytyisi. Miksiköhän muuten mainitut antifasistit ovat olleet eilisen jälkeen niin hiljaa?

No comments: