Thursday, April 07, 2022

Sarjassamme kommarien Venäjä-apologioita

 

Entäpä jos YK:n ihmisoikeusajattelu onkin voittajien väline pitää yllä Yhdysvaltain määrittelemää ja muillekin pakottamaa yksinapaista liberaalia maailmajärjestystä, siis USA vetoista kaupallista globalisaatiota? Eihän meillä ole olemassa taivaallista eikä luontoperäistä oikeutta vaan kaikki oikeus on ihmisten itsensä määrittelemää. Onko siis liberaali universalismi, ”historian loppu”, samalla kaiken muun, ellei kaiken loppu?

Jospa Kiina ja Venäjä liittolaisineen, jotka uskovat edustavansa enemmistöä maailman väestöstä ja jotka hallinnoivat keskeistä osaa vielä käyttämättömistä luonnonvaroista, haluavatkin tulkita uudelleen ihmisen vapaudet, tasa-arvon ja ihmisoikeudet – ei vain luonnonvaroiltaan köyhemmän vähemmistön, siis voittajien, vaan koko ihmiskunnan enemmistön ja ekosfäärin kannalta? Olisiko moninapainen järjestys, jonka tavoitteena on ”yhteisö koko ihmiskunnan yhteiselle tulevaisuudelle” (Xi Jinping) oikeudenmukaisempi vaikka se paikoittaisi meidät määrittämään uudelleen liberalistiset vapautemme, tasa-arvomme ja ihmisoikeutemme ekorealismin, siis koko ihmiskunnan ja ekosfäärin, kannalta?

 

Tuohon on nyt vaikea keksiä kommenttia.

1 comment:

Olavi Koskela said...

No YK nyt on turvallisuusneuvostoineen täysin hampaaton - tosin kallis - keskustelukerho, jolla ei ole mitään keinoa saada perseileviä jäsenmaita ruotuun. Tätä hampaattomuutta käytetään myös härskisti hyväksi, kuten viimeksi Venäjä teki vetoineen. Mutta eivät tylyn autoritaarisesti hallitut Kiina ja Venäjä oikeasti edusta suinkaan enemmistöä maailman väestöstä, väittivät nuo SUURET johtajat houreissaan mitä hyvänsä. Väittäisin, että ylivoimainen enemmistö maailman väestöstä nakkaa paskat kaikenkarvaisille ideologioille, ja haluaa lähinnä elää rauhassa omaa ihmisen kokoista elämäänsä. Konfliktit ja sodat ovat aina harvalukuisen, vain omaa taloudellista etuaan himoitsevan luokan juonia ja kähmintöjä, vaikka ne aina verhotaan jos vaikka mihin aatteellisiin valheisiin ja tekosyihin.