Thursday, July 30, 2015

Veto

Ei ollut mikään yllätys, että Venäjä käytti veto-oikeuttaan eikä suostunut YK:n turvaneuvoston ehdotukseen perustaa kansainvälinen tuomioistuin selvittämään viime kesänä Ukrainassa alas ammutun Malaysia Airlinesin lentokoneen tapausta. Mitäpä muita todisteita tässä enää kaivataan...
Toisaalta tapausten kulku on jo pitkälti selvitetty, ja muutenkin Venäjän osuus Itä-Ukrainan sotatoimissa on yleisesti tiedossa, mutta Venäjä kai lähinnä haluaa yrittää säilyttää kasvonsa ja salata totuuden omilta kansalaisiltaan. Ilmeisesti kotimainen propaganda on toiminut tehokkaasti, koska Levadan tekemien mielipidetiedustelujen mukaan 49% venäläisistä kannattaa tuomioistuimen perustamista ja vain 19% vastustaa. Luulevat kai naiivisti, että asian tutkiminen koituisi lopulta Venäjän eduksi ja osoittaisi syyllisiksi ukrainalaiset, amerikkalaiset tai vaikka virolaiset.

Ja vielä vähän historiallista taustaa: Niinhän se Neuvostoliittokin aikoinaan torjui suomalaisten ehdottaman puolueettoman kansainvälisen tutkinnan Mainilan laukauksista.

1 comment:

Anonymous said...

No onneksi USa ei ole koskaan tehnyt mitään salakähmästä tai kieroa :P