Monday, February 07, 2011

Wikipediassa tarvittaisiin paljon lisää avoimuutta

Blogissa on jo pitkään seurattu omaisuudenpalautushölmöilyn, merivaltaushölmöilyn ja sotasyyllisyystuomioiden purun tuotteistaneen aasinajajan seikkailuja. Yksi merkittävä juonikuvio on ollut aasianajajasta kertovan Wikipedia-artikkelin parantelu. Viimeisin episodi asiassa on, että tieto aasinajajan lisurin olemassaolosta on jälleen poistettu. Aasinajajalla itsellään on jo porttikielto Wikipediaan, ja tämän muutoksen onkin tehnyt nimimerkki Mahikko, joka on selvästikin luotu vain yhden ja saman artikkelin parantelua varten.

Ei ole ihme, että aasianajaja ja ProKarelia yrittävät kaikin voimin pimittää tiedon lisurin olemassaolosta. Aasinajajan bisnes näyttäisi juuri niin epärehelliseltä ja ProKarelian politiikka juuri niin typerältä kuin se on, jos tieto lisurin olemassaolosta leviäisi. Ihme on se, miten hyvin pimittäminen onnistuu. Mikään muu taho kuin tämä blogi ja ajoittain Wikipedia ei ole kiinnittänyt huomiota lisurin olemassaoloon. Juristit ovat selvästi kollegiaalisia, korppi ei noki korpin silmää. Ainoa aasinajajan toimia kommentoinut oikeustieteilijä päätyi uhatuksi kunnianloukkaussyytteellä, onneksi toki tuloksetta. Tämän takia varmaan useimmat tiedotusvälineet varovat aasinajajaa aivan kuten vääryystieteen desanttiakin. Aina vaan mielenkiintoisempaa on se, että ne tahot, joiden eniten luulisi vastustavan aasinajajaa, hörönaurettavaa antifasistinen komitea ja Venäjä, ovat visusti hiljaa tällaisesta herkkupalasta. Käsittämätöntä olisi, jos siitä ei oltaisi tietoisia. Kertoiskohan tämä jotain siitä, minkä verran moinen hölmöily todellisuudessa edistää Karjalan palautusta?

1 comment:

Panu said...

Suomenkielinen Wikipedia nyt on muutenkin roskaväen paratiisi. Kannattaa verrata Halla-ahosta ja Bäckmanista laadittuja yksityiskohtaisia fanisivuja moniin klassisiin kirjailijoihimme, joista on vain lyhyt ja ylimalkainen elämäkerta teosluetteloineen.