Friday, July 07, 2017

ProKarelia, Kuriilit ja Karjala

Tällä kertaa ProKarelia onneksi ei levitä uusnatsipropagandaa, mutta totisesti se voisi olla faktojen kanssa vähän tarkempi.

Sekä Japanilla että Suomella on Venäjän federaatiolle siten yhteinen kysymys. Aikanaan Neuvostoliitto aivan sodan lopussa otti väkivalloin ja väkivallalla uhaten Japanilta Kuriilien saariryhmän ja Sahalinin saaren.

Jos tarkkoja ollaan, kysymys on neljästä eteläisimmästä saaresta, jotka ovat aina kuuluneet Japanille. Japani luopui pohjoisista saarista ja Sahalinista Jaltan ja San Franciscon   sopimusten mukaisesti, mutta sekä Japani että USA katsovat että tämä ei koskenut eteläisiä saaria.


Pakkoluovutetut alueet ovat erilaisia sikäli, että Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja pakkoluovutti lopulta noin 13 prosenttia Suomen maa-alueesta. Japanin puolestaan katsotaan itse olleen hyökkääjävaltio.

Jatkosodassa Suomi oli kyllä hyökkäävä osapuoli (tämä ei ole moraalinen tuomio, jos olisin ollut itse päätöstä tekemässä, olisin luultavasti kannattanut hyökkäystä), ja Neuvostoliitolla ja Japanilla oli sodan loppuun asti jopa diplomaattisuhteet. Vasta kun Japaniin oli pudotettu kaksi atomipommia, Neuvostoliitto hyökkäsi. (Ja Suomihan ne alueet valitettavasti pakkoluovutti.)

No comments: