Monday, June 17, 2013

Anarkistien vuoro

Anarkistien näkemykset ovat yleisesti ottaen EVVVK, kuten on myös Karjalan-kysymys anarkisteille. Muuan pitkään Venäjällä asunut anarkisti on kuitenkin kirjoittanut yllättävän fiksua asiaa Venäjän tilanteesta, ja ansaitsee tulla huomioiduksi. Kyseinen anarkisti jopa suhtautuu kielteisesti 911-salaliittoteorioihin, joihin paitsi merkittävä osa vasemmistosta, myös pöntöimmät Karjalan palauttajat ovat hurahtaneet. Oleellinen anarkistin kirjoituksessa on tämä:

Nykyään Tšetšenia on äärimmäisen autoritaarinen maa, ja Kadyrovin todellista kannatusta on mahdoton arvioida. Suuri osa vaikutusvaltaisista sotaherroista piileskelee yhä tasavallassa, mikä osoittaa, ettei vastarinta ole täysin menettänyt kannatustaan. On kuitenkin selvää, että merkittävä osa väestöstä tukee Kadyrovin politiikkaa ristiriidoista huolimatta. Tämä selittyy ensinnäkin sillä, että sekä aineelliset elinolot että turvallisuustilanne ovat paremmat kuin kummankaan itsenäisyyden kauden aikana (vuosina 1991–1994 ja 1996–1999). Toiseksi Kadyrov nuoremman on onnistunut osoittaa, ettei hän ole pelkkä marionetti, ja että hän tietyssä mielessä jatkaa nationalistista projektia. Tšetšenia on tätä nykyä yksi etnisesti homogeenisimmista alueista Euroopassa, ja sekä siviili- että sotilasvalta on siellä täydellisesti  takkinsa kääntäneiden entisten separatististen nationalististen käsissä. Kun Venäjällä koittaa seuraava valtion keskusvallan heikkenemisen sykli (mikä varmasti tulee tapahtumaan ennemmin tai myöhemmin), ei enää mikään voi pidätellä Tšetšeniaa  Moskovan alaisuudessa.

Anarkisti osuu tässä naulakon kantaan. Putin ei ole onnistunut vakauttamaan Venäjää pysyvästi. Jotain tapahtuu väistämättömästi ennemmin tai myöhemmin, ja se voi olla kriittinen hetki Karjalan palautukselle.

No comments: