Friday, April 12, 2013

Istria

Blogisti lomaili Balkanilla ja siinä yhteydessä piipahti Triestessä ja Istriassa, sekä Slovenian että Kroatian puolella. Vaikka vain noin 10% Istrian italialaisista jäi silloiseen Jugoslaviaan liitetyille alueille, alueet ovat nykyäänkin kaksikielisiä ja italialainen vaikutus näkyy ja kuuluu. Kroatian puoleinen Istria näyttää rappeutuneelta, mutta Kroatian EU-jäsenyys saattaa parantaa asioita.

Triestellä ja Istrialla on yhteytensä myös Karjala-keskusteluun:

EUEEP:N GENERAL COUNSIL KOOLLA TRIESTESSÄ 04.07.09
- EUEEP ajaa paluu- ja omistusoikeutta
- EUEEP edustaa merkittävää evakkojoukkoa
- EUEEP rakentaa laajaa kansiota toimintaperusteista
- EUEEP:n joukkoesiintyminen Brysselissä?EUEEP ajaa paluu- ja omistusoikeutta
EUEEP on Italian Triesteen 01.12.2007 perustettu eurooppalaisten karkotettujen, pakkosiirrettyjen ja pakolaisten yhteinen liitto, The European Union of Exiled and Expelled People.EUEEP ajaa evakkojen omistusoikeuden palauttamista eli pitkälle vuonna 2005 YK:n alakomission määrittämien Pinheiron periaatteiden toteuttamista: kaikilla pakolaisilla on oikeus palata kotiinsa ja saada omaisuutensa takaisin. 


ProKarelia  julkaisi yllä siteeratun vain neljä vuotta sitten. Sittemmin EUEEP näyttäisi käytännössä lakanneen olemasta, edes internet-osoite ei enää ole voimassa. Yli puolen vuosisadan takaiset taloudelliset menetykset ovat yhtä EVVVK Italiassa kuin Suomessakin. Kun  heinäkuusta alkaen Triestestä pääsee pysähtymättä kaikille Istriaan, toivottavasti enemmistö Italian istrialaisista keksii jotain rakentavampaa tekemistä Istrian hyväksi kuin rahasta kiukuttelun.

No comments: