Saturday, March 05, 2011

Tohtorisjätkä ja Karjala

Persujen puolustusministeriehdokkaaksi mainittu, on käsitellyt Karjalan palautusta sekä Uuden Suomen haastattelussa että blogissaan, ihan asiallisesti.

Niinistö on vahvasti sitä mieltä, että Neuvostoliitto teki väärin Suomea kohtaan toisessa maailmansodassa, kun se vaati Karjalan alueiden luovuttamista.

- Talvisota oli Stalinin hyökkäyssota ja jatkosota sen seuraus. Karjala kuuluu osana Suomeen ja asiassa on tehty Suomelle vääryys, Niinistö sanoo.

Näinhän se epäilemättä on.

Jussi Niinistö muistuttaa, että Karjala-ajattelu on hänen henkilökohtainen mielipiteensä. Perussuomalaisten vaaliohjelma ei listaa poliittisia toimia tai tavoitteita Karjalan palauttamiseksi.

- 1990-luvun alussa oli historiallinen murroskohta, jolloin palauttaminen olisi ollut mahdollista. Se tilaisuus olisi pitänyt käyttää.

Niinistön mukaan Karjalan palauttaminen ei ole puolustusministerin tehtävälistalla. Toisaalta nykyisessä poliittisessa tilanteessa se olisi mahdotonta.

- Neuvotteluihin tarvitaan aina kaksi. En näe lähitulevaisuudessa tilannetta, että Karjalan palauttaminen olisi mahdollista, Niinistö arvioi.

- Se voi tapahtua aikana, jolloin me emme ole enää elossa. Nämä asiat eivät unohdu kansakunnan muistista.

Valitettavasti se on myös näin.

Yhtä valitettavasti ProKarelian mies hyökkäsi kommentoimaan blogikirjoitusta:

Lisään tuohon vielä, ettei palautusratkaisu saa olla sellainen, jossa suomalaisten evakkojen oikeuksia poljetaan. Kansainvälisten sopimusten mukaan heidän omistusoikeutensa jatkuu, joten sitä asiaa pitää kunnioittaa.

Aivan vastaavasti pitää kunnioittaa Suomen oikeutta saada siltä väkivallalla ja väkivaltasopimuksella viety alue takaisin. Yleinen periaate on se, että ryöstäjä palauttaa ryöstön kohteen, maksaa korvauksen arvon alenemisesta ja maksaa myös käytön.

Ehkä tuossa kuitenkin on havaittavissa pientä pelkoa sitä kohtaan, että kotikutoinen ja tarkoitushakuinen lakien ja sopimuksien ei saavuta laajempaa suosiota, ja että omaisuuden restituutio ei todellakaan kiinnosta suomalaisten enemmistöä. Sitten ei ilmeisesti auta muuta kuin jättää Karjala palauttamatta. Ainakin se jää palauttamatta, jos ruvetaan vaatimaan vielä korvauksia Venäjältä. Kivojahan sellaiset olisivat, ja taatusti oikeudenmukaisia, mutta pientä todellisuudentajua, hei.

1 comment:

Panu said...

Höyrähtänyt äärioikeistolainenhan se Niinistö monen asian osalta on, mutta tuossa se todellakin puhuu järkeä. Ja pidän mahdollisena sitä, että ihan järkeviä tyyppejä on höyrähtänyt äärioikeistoon juuri siitä syystä, että Karjalan palautus on kiinnostanut mutta siitä ei ole ollut mahdollista keskustella asiallisesti muualla kuin höyrähtäneeksi äärioikeistoksi lasketuissa piireissä.