Tuesday, July 21, 2020

Sarjassamme kummallisia juttuja

Löysin sattumalta ilmeisen vasemmistoliittolaisen verkkolehden, ja sieltä kolme vuotta vanhan kolumnin, jonka oli kirjoittanut venäläisniminen nainen, joka tutkii UEF:n Karjalan tutkimuslaitoksella etnisyyttä, rajaa ja Venäjää.


Jokin aika sitten luin FB-kaverini seinällä keskustelun, joka koski Venäjän federaation virallisen lehden Rossijskaja gazetan julkaisemaa tietoa siitä, että suomalaiset miehittäjät olisivat sodan aikana ampuneet kuoliaaksi presidentti Putinin sukulaisen Tverin alueella.
Luin Putinin isoisän synnyinseudusta ja talosta kertovan artikkelin. Sen mukaan fasistit olisivat miehittäneet kylän lyhyeksi ajaksi vuonna 1941, ja suomalaiset olisivat ampuneet puna-armeijaa auttaneen naisen. Artikkeli rinnastaa vaivihkaa suomalaiset fasisteihin. FB-keskustelussa kertomuksen asiapitoisuutta epäiltiin, samoin kuin artikkelin tarkoitusperiä.


Ensimmäinen kummallinen asia on se, että venäläiset ovat vaivautuneet keittämään tuollaisenkin tarinan. Toinen, vielä kummallisempi, on se, että rajan ja Venäjän asiantuntijana esiintyvä ihminen, vaikka selvästikin epäilee tarinan todenperäisyyttä, ei tunnut tietävän oleellisinta tosiseikkaa: sitä, että suomalaiset eivät koskaan käyneet lähelläkään Tverin aluetta

No comments: