Wednesday, January 31, 2018

Kekkonen, Vennamo ja Karjala

Helsingin Sanomien 50 vuotta sitten julkaistujen juttujen palstalla oli pari viikkoa sitten siteerattu Urho Kekkosen vaalipuhetta, jossa mainittiin itärajan siirrosta. Dokumentoitakoot nuo lauseet nyt tännekin:

"Lopuksi haluaisin kosketella herra Vennamon esittämää vaatimusta, että olisi viritettävä neuvottelut Suomen rajan siirtämisestä idässä ainakin Saimaan kanavaan saakka. Minulla ei ole aihetta salata, että olen vuosien mittaan monta kertaa avoimesti ja rehellisesti kuin ystävien kesken keskustellut ja neuvotellut yhteistä rajaamme koskevasta asiasta Neuvostoliiton johtomiesten kanssa, viimeksi ei kovin pitkä aika sitten. Suomen esittämät näkökohdat eivät kuitenkaan ole saavuttaneet Neuvostoliiton hyväksymistä."

Tämän verran siis Helsingin Sanomien referoimana. Jos koko puheen jaksaisi kaivaa esiin jostain arkistosta, voisi siitä löytyä enemmänkin tekstiä aiheesta, mutta asiahan tuli näistäkin lauseista selväksi. Kekkonen piti rajansiirtoa esillä keskusteluissaan Neuvostoliiton johtajien kanssa ja ainakin vielä 60-luvun lopussa kertoikin siitä julkisesti, vieläpä Vennamon innoittamana. Karjalan - tai  edes osan siitä - palautus pysyi Kekkosen unelmana loppuun asti, mutta 70-luvulla siitä puhuminen sekä neuvostojohdon kanssa että varsinkin julkisuudessa vaikeutui. Neuvostoliitossa 60-luvun suojasää päättyi ja maa jämähti pysähtyneisyyden aikaan Brežnevin yksinvallan vakiintuessa. Brežnev oli jäyhä mies, jonka kanssa Kekkonen ei koskaan päässyt samanlaiseen henkilökohtaiseen suhteeseen kuin Hruštšovin, jonka aikana Porkkala palautettiin ja itärajan siirtokin häämötti mahdollisuutena. Kekkonen tuli yhä varovaisemmaksi Neuvostoliiton suhteen, jopa ylivarovaiseksi, mutta yritti kuitenkin vaivihkaa pitää kulissien takana hengissä rajansiirtoasiaa. Kekkonen ja Vennamo ajautuivat poliittisiksi vihamiehiksi, vaikka Karjalan-kysymyksessä olivatkin pohjimmiltaan samoilla linjoilla - Viipurin läntisestä vaalipiiristä eduskuntaan päässyt Kekkonen ja Jaakkimassa syntynyt, Viipurissa koulunsa käynyt Vennamo.

No comments: