Wednesday, November 15, 2017

Lenin-setä asuu puistossa

Vaikka venäläiset eivät itse tunnu oikein tietävän miten suhtautua historiaan, onneksi se, miten suomalaisten pitää suhtautua, on vielä selvää:

Mielipide Leninistä voi jakautua Venäjällä, mutta Suomessa ei niinkään. Suomelle Lenin ei ole koskaan ollut verinen ”aggressiivinen hirmuhallitsija”, eli despootti. Suomelle itsenäisyyden 100-vuotistapahtuma on suuri ja iloinen juhlan aihe. Mutta Venäjälle vuoden 1917 vallankumouksen 100-vuotistapahtuma ei ole juhlaa, vaan historiallista muistamista. Maan uudelleenrakennus jatkuu tänäkin päivänä. 

Tekstissä sanotaan myös:

 Sopimuspuolet tukevat suomalaisten ja suomensukuisten kansojen ja kansallisuuksien omaperäisyyden säilyttämistä Venäjällä ja vastaavasti Venäjältä peräisin olevien omaperäisyyttä Suomessa. Ne suojelevat toistensa kieliä, kulttuuria ja historian muistomerkkejä.

Tiedämmehän me, miten hyvin Venäjä on tätä viime aikoina noudattanut. Mielenkiintoista myös, että puisto ilmeisesti kuitenkin tulkitaan Venäjän muistomerkiksi.

Lenin on muuten sijoittanut toisen kätensä näppärästi peittämään sitä, että rajat eivät ole ne, jotka Suomella oli silloin kun Lenin tunnusti itsenäisyyden.

1 comment:

Anonymous said...

Sallan alue on unohtunut peittää.