Thursday, July 21, 2016

ProKarelia ja Venäjän mahdollinen romahdus

Venäjän romahtaminen edeltäjänsä malliin ei todellakaan tunnu mahdottomalta. ProKarelian uusin sepustus aiheesta vain ei ole turhan järkevää tekstiä.


Venäjä on taloudellisesti erittäin velkainen maa, mikä ei näy sen kansantalouden kirjanpidossa. Pelkästään vuodesta 1860 jatkunut Mantshurian kysymys tuo vielä erittäin kalliin laskun Venäjälle. Se on myös murhaamilleen omille kansalaisilleen käsittämättömän määrän velkaa.Ei myöskään pidä unohtaa Neuvostoliiton Suomelta pakkoluovuttamaa 45 000 km2 aluetta. Kun alueelle laskee varovaisesti vuokran ja sille kohtuullisen koron, ne nousevat ainakin 1 500 mrd. euroon.

Venäjän ongelmat taloudessa liittyvät kyllä talouden yksipuolisuuteen, infrastruktuurin rappioon, korruptioon ja johdon taipumukseen yrittää ratkoa ongelmia Neuvostoliitosta tutuilla ja 'hyviksi' havaituilla keinoilla. Ei sellaisiin velkoihin, jotka esiintyvät ainoastaan mielikuvatuksessa. Onnea vaan ulosottomiehelle, joka lähtee noita vuokria perimään.

 Voi ehkä tuntua oudolta, mutta federaation luhistuessa Suomen tulee alueitten palautuksessa etsiä win-win -tilanne, joka hyödyttää sekä Suomea ja suomalaisia että federaatiosta irtautuneita itsenäisiä valtioita.

Tuntuu oudolta, joo. Alueiden palautus tuskin hyödyttäisi mahdollista Karjalan tasavallan pohjalta syntyvää uutta valtiota. Siksi ei pidäkään pyrkiä siihen, vaan valtioliittoon Suomen ja uuden valtion välillä. Jos rajoja siirrellään niitä olisi siirreltävä uusien valtioden välillä: vaihdettava Äänisen itäpuoli ja Vienenmeren rannikko tms. Viipuriin ja Käkisalmeen, jotka olisivat Suomen näkökulmasta varmaan aika oleelliset, jotta valtioliitto ylipäänsä kiinnostaisi.

No comments: