Wednesday, August 13, 2008

Karjala, Georgia ja Tervo

Jari Tervo on ottanut esiin Karjalan palautuksen Georgian tapahtumien valossa:

Karjalansa takaisin saaneen Suomen asema olisi tukala. Maailmanpoliittisen tilanteen kiristyessä Venäjä kuuntelisi tarkalla korvalla Suomen venäläisvähemmistön huolia. Niitähän riittäisi. Kohta asia annettaisiin sotilaitten käsiin. Pian nähtäisiin, miten pysäytetään kenttäoloissa tankki suomalaisten ulko- ja turvallisuuspoliitikkojen keksimällä vallankumouksellisella aseella, nato-optiolla.

Tämä ansaitsee muutaman kommentin:

1) Karjalan palautuksesta ei pidä yrittääkään keskustella muuta kuin suhteellisen luotettavana pidettävän Venäjän johdon kanssa.

2) Palautuksen yhteydessä alueelle jäävän väestön asemasta on sovittava huolellisesti, ja Suomen on noudetatettava sopimusta pilkuntarkasti. On luotava tilanne, jossa Karjalaan jääneet venäläiset eivät kaipaa Venäjää. Suomelta moinen saattaa onnistua pikkuisen helpommin kuin Georgialta.

3) Tekosyy on tekosyy on tekosyy. Suomessa on joka tapauksessa kasvava venäläisvähemmistö. Jos Venäjä haluaa tekosyyn konfliktille, sellainen löytyy kyllä. Jollei venäläisvähemmistöstä, niin siiten vaikka Pietarin läheisyydestä, jonka tekosyyn Tervo näyttää ottavan vakavasti.

No comments: