Tuesday, April 23, 2013

Kerrostalohuumoria

On siinä humoristilla ollut melkoinen urakka, ja kovasti on kekseliäisyyttäkin tarvittu. Numero 31:n kohdalta löytyy varsinainen täysosuma.

Friday, April 12, 2013

Istria

Blogisti lomaili Balkanilla ja siinä yhteydessä piipahti Triestessä ja Istriassa, sekä Slovenian että Kroatian puolella. Vaikka vain noin 10% Istrian italialaisista jäi silloiseen Jugoslaviaan liitetyille alueille, alueet ovat nykyäänkin kaksikielisiä ja italialainen vaikutus näkyy ja kuuluu. Kroatian puoleinen Istria näyttää rappeutuneelta, mutta Kroatian EU-jäsenyys saattaa parantaa asioita.

Triestellä ja Istrialla on yhteytensä myös Karjala-keskusteluun:

EUEEP:N GENERAL COUNSIL KOOLLA TRIESTESSÄ 04.07.09
- EUEEP ajaa paluu- ja omistusoikeutta
- EUEEP edustaa merkittävää evakkojoukkoa
- EUEEP rakentaa laajaa kansiota toimintaperusteista
- EUEEP:n joukkoesiintyminen Brysselissä?EUEEP ajaa paluu- ja omistusoikeutta
EUEEP on Italian Triesteen 01.12.2007 perustettu eurooppalaisten karkotettujen, pakkosiirrettyjen ja pakolaisten yhteinen liitto, The European Union of Exiled and Expelled People.EUEEP ajaa evakkojen omistusoikeuden palauttamista eli pitkälle vuonna 2005 YK:n alakomission määrittämien Pinheiron periaatteiden toteuttamista: kaikilla pakolaisilla on oikeus palata kotiinsa ja saada omaisuutensa takaisin. 


ProKarelia  julkaisi yllä siteeratun vain neljä vuotta sitten. Sittemmin EUEEP näyttäisi käytännössä lakanneen olemasta, edes internet-osoite ei enää ole voimassa. Yli puolen vuosisadan takaiset taloudelliset menetykset ovat yhtä EVVVK Italiassa kuin Suomessakin. Kun  heinäkuusta alkaen Triestestä pääsee pysähtymättä kaikille Istriaan, toivottavasti enemmistö Italian istrialaisista keksii jotain rakentavampaa tekemistä Istrian hyväksi kuin rahasta kiukuttelun.

Thursday, April 11, 2013

Kysymättä jäänyt kysymys

Presidentti Martti Ahtisaari vieraili kouluampumisista tunnetussa Jokelan koulussa, missä ohjelmassa oli oppituntien seuraamisen lisäksi vastaamista oppilaiden esittämiin kysymyksiin. Seitsemäsluokkalainen Elias Kärki oli myös valmistellut kysymyksen. "Ahtisaari syntyi Viipurissa ja joutui jättämään kotinsa. Siksi haluaisin kysyä, pitäisikö Suomen saada Karjala takaisin." Kärki oli etukäteen tiedustellut opettajalta onko Karjalasta kysyminen liian arkaluontoista, mutta opettaja ei ollut kieltänyt käsittelemästä mitään aiheita. Loppujen lopuksi kävi kuitenkin niin, että aika loppui kesken, eikä Karjala-kysymystä ehditty esittää. Olisi ollut kiinnostavaa kuulla mitä Ahtisaari olisi vastannut. Positiivista kuitenkin, että tietoisuus menetetystä Karjalasta ja spekulointi sen takaisin saamisesta elää vielä nuorimmassakin ikäluokassa.