Thursday, January 24, 2013

Taidetta taas: Karjala!

Helsingin Taidehallissa avataan maaliskuun 9. päivänä näyttely, jossa taiteilijaryhmä Ozane esittelee Karjalaa käsitteleviä teoksiaan. Ryhmä koostuu kymmenestä taiteilijasta, joilla on karjalainen identiteetti, monet heistä evakkojen jälkeläisiä. Näyttelyyn liittyy myös oheisohjelmaa paneelikeskusteluista lettukesteihin.
Ozane on karjalan kieltä ja tarkoittaa ihmisen osaa, kohtaloa. Taiteilijoita yhdistää tarve purkaa sukupolvelta toiselle periytynyttä evakkouden ja vierauden tunnetta. He haluavat murtaa sen perinteisen vaikenemisen muurin, joka on ympäröinyt menetettyä Karjalaa, kun jopa monissa evakkojen perheissä Karjalasta ei puhuttu.

Thursday, January 03, 2013

Sillä välin Argentiinassa

Argentiinan presidentti on lähestynyt Ison-Britannian hallitusta avoimella, sanomalehdessä julkaistulla kirjeellä ja vaatinut Falklandinsaarten luovuttamista.
Presidentti Cristina Fernandez de Kirchner patistaa pääministeri David Cameronia neuvottelemaan ratkaisun saarten kohtalosta vedoten YK:n vuoden 1965 päätöslauselmaan.
Kirjeen mukaan saaret riistettiin voimakeinoin Argentiinalta harjoittaen julkeaa 1800-luvun kolonialismia.

Näin siis siitä huolimatta, että saaret eivät ole milloinkaan kuuluneet de jure Argentiinalle eikä niillä ole ollut argentiinalaista asutusta. Muistakaamme myös, miten Neuvostoliitto kannatti Argentiinaa Falklandin sodassa siinä määrin että oli valmis unohtamaan, miten Galtieri laittoi Argentiinan kommunisteille betonisaappaat.