Wednesday, August 20, 2008

Tyhmyyden huippua etsimässä

Blogissa on pitemmän aikaa seurattu erään asianajajan ihmeellisiä seikkailuja. Kyseisen asianajajan piti ensin olla tekemässä lisuria, jossa todistetaan omistusoikeuden säilyneen Karjalassa. Jostain syystä lisurista ei sittemmin ole kuultu mitään. Sitten asianajaja yritti turhaan viedä tulkintaansa EIT:hen. Sitten olivat vuorossa venäläinen oikeusistuin ja Pietarin hovioikeus. Seuraavaksi ollaankin taas kiusaamassa EIT:tä. Jotta tämä ei olisi jäänyt idioottimaisuuden huipuksi, asianajaja yritti nostaa kunnianloukkaussyytteen, kun erään oikeustieteen professorin blogissa käsiteltiin hänen bisneksiään aika suorasukaisesti.

Kyseinen asianajaja on onnistunut kyseenalaisin ansioin pääsemään myös Wikipediaan, ja
kunnianloukkausfarssikin oli noteerattu artikkelissa. Kunnes se yllättäen katosi. Poisto tehtiin ilman käyttäjätunnusta tai turhia selityksiä koneelta nimeltä fwns5.eduskunta.fi. Samalta koneelta on 'paranneltu' myös erinäisiä poliitikkoja käsitteleviä Wikipedia-artikkeleja. Voiko joku todella olla noin uskomattoman hölmö, vai onko kyseessä salajuoni skandaalin aikaansaamiseksi?

Wednesday, August 13, 2008

Karjala, Georgia ja Tervo

Jari Tervo on ottanut esiin Karjalan palautuksen Georgian tapahtumien valossa:

Karjalansa takaisin saaneen Suomen asema olisi tukala. Maailmanpoliittisen tilanteen kiristyessä Venäjä kuuntelisi tarkalla korvalla Suomen venäläisvähemmistön huolia. Niitähän riittäisi. Kohta asia annettaisiin sotilaitten käsiin. Pian nähtäisiin, miten pysäytetään kenttäoloissa tankki suomalaisten ulko- ja turvallisuuspoliitikkojen keksimällä vallankumouksellisella aseella, nato-optiolla.

Tämä ansaitsee muutaman kommentin:

1) Karjalan palautuksesta ei pidä yrittääkään keskustella muuta kuin suhteellisen luotettavana pidettävän Venäjän johdon kanssa.

2) Palautuksen yhteydessä alueelle jäävän väestön asemasta on sovittava huolellisesti, ja Suomen on noudetatettava sopimusta pilkuntarkasti. On luotava tilanne, jossa Karjalaan jääneet venäläiset eivät kaipaa Venäjää. Suomelta moinen saattaa onnistua pikkuisen helpommin kuin Georgialta.

3) Tekosyy on tekosyy on tekosyy. Suomessa on joka tapauksessa kasvava venäläisvähemmistö. Jos Venäjä haluaa tekosyyn konfliktille, sellainen löytyy kyllä. Jollei venäläisvähemmistöstä, niin siiten vaikka Pietarin läheisyydestä, jonka tekosyyn Tervo näyttää ottavan vakavasti.

Monday, August 11, 2008

Sota on harvemmin hyvä idea

Kaukasian viimeaikaiset tapahtumat ovat olleet lievästi sanottuna huolestuttavia. Tuskinpa kysymys on siitä 'tulevasta sodasta', jota eräs seinähullu ProKarelian häntäkärpänen kaksi vuotta sitten manasi. Georgia on mennyt iskemään päänsä todella lujaa seinään. Mielenkiintoista on se, että myöskäänVenäjä ei ole toiminut mitenkään hirveän järkevästi. Kansojen itsemääräämisoikeuden nostaminen yli rajojen loukkaamattomuuden ei ehkä pitkällä tähtäimellä ole Venäjän kannalta kovin edullista. Vielä pahempi juttu saattaa kuitenkin olla kriisin vaikutus Venäjän talouteen. Jos pörssikurssit laskevat vähänkin enemmän, Venäjällä saattaa olla edessä hirvittävä romahdus, kun lainojen vakuudet liukenevat. Nykyhallinnon kannatuksen katoaminen, ja uusi hajoamiskehitys saattaa olla lähellä. Silloin meidän pitäisi olla valmiita tukemaan Venäjän vakautta, mutta ei mihin hyvänsä eikä mihin hintaan hyvänsä, vaan menneiden vääryyksien rauhanomaisen korjaamisen puolesta.